فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 43 (تابستان 1388)

پژوهشنامه متین
پیاپی 43 (تابستان 1388)

  • 176 صفحه، بهای روی جلد: 7,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/08/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدمحمود موسوی بجنوردی، سیده شهناز حسینی صفحه 1
    عقد ازدواج موجب ظهور آثار گوناگون اقتصادی، حقوقی، فردی و اجتماعی برای زن و شوهر می شود و در این وضعیت طرفین عقد صاحب حقوق و تکالیفی نسبت به یکدیگر می شوند؛ یعنی هر کدام در مقابل برخورداری از حقوق این قرارداد، مکلف به انجام تکالیفی می شوند. در حقوق ایران و فقه اسلامی، یعنی قرآن و سنت، مرد مسئول پرداخت نفقه است و در این باره اختلافی میان فقها مشاهده نمی شود، لیکن فقها در مباحث فرعی در این مورد با یکدیگر اختلاف نظر دارند. در این کنکاش در مورد ادله وجوب نفقه در شرع، اسباب وجوب، موارد سقوط، مقدار، ضمانت اجرای مدنی و کیفری عدم پرداخت نفقه بحث شده است.
    کلیدواژگان: عقد ازدواج، نفقه، نشوز، زوجه، تمکین
  • حسن حضرتی صفحه 25
    دانش تاریخ در میان اندیشمندان مسلمان از جایگاه ناسازه ای (پارادوکسیکال) برخوردار است. این دانش، از سویی، به عنوان مهم ترین حوزه معرفتی برای عبرت گرفتن جهت نیل به سعادت دنیوی و اخروی مورد تاکید قرار گرفته است و از سوی دیگر، در طبقه بندی علوم نزد مسلمانان، اغلب نادیده گرفته شده است؛ تا آنجا که بسیاری از اندیشمندان مسلمان حتی در میان علوم نقلی هم از آن یاد نکرده اند. در این میان، امام خمینی از نوادر عالمان مسلمان است که به دانش تاریخ، هم از حیث فایده آن برای عبرت گرفتن و هم از حیث اهمیت آن به عنوان یکی از علوم شریفه، که به مثابه دانشی مستقل شان و اعتبار بالایی دارد، توجه نموده است. ایشان اگرچه کتاب مستقلی درباره تاریخ ندارد، اما همواره در آثار مختلف خود، در سخنرانی ها، بیانیه ها و... به علم تاریخ اشارات زیادی کرده اند. نوشتار حاضر به دنبال تبیین این رویکرد استعلاجویانه امام خمینی در باب دانش تاریخ است.
    کلیدواژگان: امام خمینی، دانش تاریخ، طبقه بندی علوم، اندیشمندان مسلمان، رویکرد استعلاجویانه
  • سید حسن خمینی، فرحناز افضلی قادی صفحه 47
    مساله خطابات قانونیه یکی از راه حلهای ابداعی امام خمینی(ره) در پاسخ به شبهه مطرح شده در ذیل بحث ضد می باشد. گروهی از علما در صورت اقتضای امر به شیء نسبت به نهی از ضدش، در ذیل بحث ضد، حکم به بطلان عبادات می کنند. ولیکن شیخ بهائی درصورت عدم اقتضا نیز عبادت را از باب «عدم وجود امر» باطل می داند و با این بیان بحث از ضد را بحثی بی ثمر دانسته است. در پاسخ به این شبهه، جوابهای متفاوتی داده شده است. عده ای برای صحت عبادت قائل به کفایت وجود قصد ملاک و مصلحت شدند. عده ای دیگر امر به طبایع را معتبر دانستند. برخی نیز قائل به ترتب (امر طولی) شدند. ولیکن امام(ره) با بیان مقدماتی این اقوال را رد کرده و با قائل شدن به وجود امر به اهم، در عرض امر به مهم، یعنی وجود دو امر عرضی در کنار هم و قول به خطابات قانونیه، بدون پذیرش ترتب، مشکل را حل کرده اند. این راه منحصر به فرد امام که خطابات قانونیه از زمره مبادی آن بوده است، بعدها به عنوان یکی از متفردات اصولی امام شناخته شد.
    کلیدواژگان: اوامر، نواهی، تعارض، ضد، اهم، مهم، خطابات قانونیه
  • فرهاد درویشی، ملیحه رمضانی صفحه 75
    علل وقوع و پیروزی انقلاب اسلامی ایران تا کنون از زوایای متنوعی مورد تجزیه و تحلیل واقع شده است. یکی از این رویکردها، تبیین انقلاب اسلامی از زاویه جامعه شناختی و تحلیل آن بر اساس چگونگی نقش و کارکرد طبقات اجتماعی است. بر همین اساس برخی از صاحب نظران معتقدند پیروزی انقلاب اسلامی، حاصل ائتلاف طبقات اجتماعی موجود درجامعه آن روز ایران علیه رژیم شاه بوده است. هدف اساسی این مقاله بازخوانی مجدد این گزاره و پی جویی دلایل وقوع ائتلاف مذکور می باشد. در این مقاله طبقات اجتماعی در عصر پهلوی دوم، به طبقات بالا، متوسط و پایین تقسیم شده اند و کوشش می شود تا به این سوال پاسخ داده شود که چه رابطه ای بین سیاستهای شاه و مخالفت طبقات مختلف جامعه با رژیم وی وجود داشته است.
    از نظر نگارندگان برخی سیاستهای اقتصادی و اجتماعی شاه، به ویژه سیاستهای امنیتی سرکوب گرایانه او، پس از کودتای 28 مرداد1332، زمینه و بستر لازم برای نارضایتی طبقات اجتماعی مختلف جامعه را فراهم کرد، در نهایت این طبقات، با پذیرش رهبری امام خمینی و در ائتلاف با یکدیگر، تنها طریق تحقق خواسته ها و مطالبات اجتماعی و اقتصادی خویش را در براندازی رژیم شاه جستجو می کردند.
    کلیدواژگان: طبقه اجتماعی، طبقه متوسط، انقلاب، انقلاب سفید، انقلاب اسلامی
  • محمدرضا علم صفحه 97
    : پس از تغییر حکومت و تاسیس سلسله پهلوی در ایران و تاسیس دانشگاه در کشور طبیعی بود که فعالیتهای دانشجویی شکل گیرد. این فعالیتها در ابتدا صورت صنفی و عمدتا رفاهی داشت و به مرور که رژیم پهلوی در مقابل این خواسته ها از خود واکنش نشان داد، جنبش دانشجویی جایگزین فعالیتهای دانشجویی شد که برای رژیم پهلوی مشکلاتی را به همراه داشت.
    جنبش دانشجویی در تعامل با جریانات سیاسی موجود در جامعه و تحت تاثیر آنها در مقاطع مختلف این دوران شیوه ها و روش های خود را تغییر می داد که مهم ترین مقاطع این دوره عبارت بودند از: سالهای 1320 تا 1332، دهه 1332 تا 1342 و سرانجام مقطع 1342 تا 1357. در مقاله حاضر تلاش شده که مهم ترین تغییرات جنبش دانشجویی ایران پس از قیام 15 خرداد 1342 و ظهور امام خمینی در عرصه سیاسی اجتماعی کشور بررسی و سهم فرهنگ مبارزاتی مشارالیه در این جنبش مورد ارزیابی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دانشجو، امام خمینی، دانشگاه، جنبش دانشجویی، رژیم پهلوی
  • یحیی فوزی صفحه 119
    در این مقاله ابتدا در قالب یک بحث نظری به بررسی دیدگاه های اثبات گرایی و مابعد اثبات گرایی در مورد امکان تاثیر گذاری ارزشهای دینی در علوم به خصوص علوم انسانی پرداخته شده است و با توجه به پذیرش نظری تاثیر ارزشها در علوم انسانی در دیدگاه های مابعد اثبات گرایی، تلاش گردیده تا ضمن بررسی گفتمانهای مختلف در مورد نحوه تاثیرگذاری ارزشهای دینی در علوم انسانی در دوران بعد از انقلاب اسلامی، ویژگی های گفتمان و راهبرد مسلط در این دوران تبیین گردد.
    کلیدواژگان: علوم انسانی، دین، انقلاب اسلامی ایران، متافیزیک، علم
  • صدیقه میرشمسی صفحه 135
    مساله مورد بررسی در این مقاله این است که ظواهر الفاظ وعبارات به کار رفته در کتاب و سنت آیا بر مفاهیم خود طبق وضع لغوی یا قرائنی که همراه لفظ است دلالت دارد یا نه؟ بر فرض دلالت داشتن آیا می توان به آن معانی استناد کرد؟ در نهایت آیا می توان آنها را ملاک عمل قرار داد یا خیر؟
    از نظر امام خمینی، بعد از تدبر وتامل در شیوه عقلا در محاورات ومراسلاتشان معلوم می شود منشا اجتماع و ارتباط مردم با یکدیگر همان ظهورات منعقده برای کلام است، خواه در استعمال حقیقی باشد یا استعمال مجازی وخواه در باب عمومات باشد یا اطلاقات. بنای عقلا بر این است که سخن همدیگر را بر معانی ای که ظاهر لفظ افاده می کند حمل می کنند و به احتمال خلاف ظاهر اعتنایی ندارند و در این باب فرقی بین ظواهر کتاب و سنت و نیز فرقی بین مخاطبین و غیر آنان نیست.
    کلیدواژگان: اصل ظهور، اراده استعمالی، اراده جدی، اصل عدم قرینه، اصل تطابق، خطاب مشافهین
  • سیدابوالقاسم نقیبی صفحه 153
    قاعده حسبه از مهم ترین قواعد فقه عمومی است که همواره مورد توجه فقی هان بوده است. اگرچه فقی هان در تعریف آن اختلاف کرده اند ولی آنان در قدر متقین حسبه، یعنی اموری که تحقق آن به مصلحت جامعه و ترک آن موجب مفسده اجتماعی است، اتفاق نظر دارند. امام خمینی حسبه را از اموری می داند که شارع مقدس به اهمال آن رضایت نمی دهد (امام خمینی 1379 ج 2: 665). یعنی اعتقاد دارند به: «الحسبه لا تهمل شرعا». براساس قاعده حسبه اموری که از چنان اهمیتی برخوردارند که شارع زمین ماندن آنها را بر نمی تابد اشخاصی باید آنها را تصدی نمایند. با امعان نظر در ماهیت تصدی این موارد درمی یابیم که در اغلب آنها موارد تصدی از مقوله ولایت به شمار می آیند. امام خمینی امور حسبیه را سه قسم می داند که عبارتند از: 1) اموری که متصدی خاص دارند، مانند ولایت قهری پدر بر مال فرزند صغیر؛ 2) اموری که متصدی عام دارند مانند افتا که به فقیه واگذار شده است؛ 3) اموری که منوط به نظر امام معصوم است که براساس ادله ولایت برای فقیه ثابت می شود. امام خمینی گستره ولایت فقیه را در امور حسبیه مانند ولایت معصومان می داند.
    کلیدواژگان: قاعده فقهی، حسبه، ولایت، محتسب، محتسب علیه، محتسب فیه، احتساب، امام خمینی
|
  • Seyed Mohammad Moosavi Bojnourdi, Seyedeh Shahnaz Hosseini Page 1
    Marriage contract leads to certain economic, legal, individual and social consequences for both husband and wife. Hence after the marriage contract is signed both the parties to the contract enjoy some rights and are bound by some duties towards each other. Each would enjoy certain rights while have to shoulder responsibilities within the framework of the contract. In the Islamic jurisprudence and Iranian law, which is based on the Quran and tradition, man is responsible for paying alimony to his wife. There is consensus among the jurisprudents on this issue but they differ on its details. The present paper is an attempt to discuss alimony in Iranian law.
  • Hassan Hazrati Page 25
    Science of history has a paradoxical place among the Muslim thinkers. On the one hand it is considered one of the most important fields for taking lessons to achieve felicitation in this world and salvation in the hereafter, and on the other hand it is normally neglected in the classification of sciences by the Muslims. But Imam Khomeini is among rare Muslim scholars who considers history a source for taking lesson and also an independent discipline. Although he has not written any book on history, he has made a number of references to the science of history in his lectures and statements. The present paper is an attempt to discuss Imam Khomeini's approach to the science of history.
  • Seyed Hassan Khomeini, Farahnaz Afzali Qadi Page 47
    The issue of Khetabat Qanuniyeh is one of the innovative solutions of Imam Khomeini in answer to a question that falls under the title of opposition (zid). Some of the religious scholars, when required, in order to prohibit the opposition of a matter, issue the decree of annulment of worship. But Shaikh Bahai maintains that even it is not required, worship is annulled if there is no commandment. Hence he considers the discussion on the basis of opposition a futile effort. There are different answers to this question. Some scholars consider the efficiency of exigency for correctness of worship. Some of them rely on the principle of sequence. But Imam Khomeini has rejected this argument and relies on the existence of the commandment of the most important side by side with the more important one. In other words there are two issues side by side. He has solved the problem without accepting sequence.
  • Farhad Darvishi, Maliheh Ramezani Page 75
    The reasons of the victory of Islamic Revolution have been studied from different perspectives. One approach to the study of Islamic Revolution is sociological approach on the basis of the functions of social classes. On the basis of this approach some scholars maintain that the victory of the Islamic Revolution was a result of the coalition of social classes against Shah’s regime. The main purpose of this article is to review the above-mentioned statement and find out the reasons of the victory of Islamic Revolution. The classes of the Iranian society in the Pahlavi regime constitute the low, middle and high classes. Attempts have been made to provide answer to the following question: what was the relationship between the Shah’s policies and the opposition of the social classes?It is assumed that the some of the economic and social policies of the Shah, particularly his oppressive security policies after the 1953 coup, prepared the grounds for the dissatisfaction of social classes. The same classes, accepting Imam’s leadership, in a coalition found the materialization of their demands in the overthrow of the Shah’s regime.
  • Mohammad Reza Alam Page 97
    With the change of the ruling dynasty and establishment of the Pahlavi regime in Iran, the student movement took shape. The activities were in the beginning passive and concentrated on welfare issues, but when the regime reacted to these demands, the student movement took a new direction which created some problems for the regime.The student movement in interaction with the political currents and under their influence changed its method of struggle against the regime in different periods. The most important of these stages are the 1941-1952; 1952-1963 and 1963-1979. Attempts have been made in the present article to study the major changes in the student movement after the 1963 uprising and the emergence of Imam Khomeini in the political scene of the country in order to analyze the role of his culture of struggle in the student movement.
  • Yahya Fouzi Page 119
    Attempts have been made in the present article to study the positivist and post-positivist approaches and possibility of effects of religious values on sciences, particularly on human sciences. Given the effect of values in humanities in post-positivist approaches, attempts have been made to discuss different discourses about the effects of religious values on humanities in the post-Islamic revolution period, particularly the hegemonic discourse.
  • Sedighe Mirshamsi Page 135
    The main thrust of the present paper is to find out whether the appearance of the words and phrases used in the Quran and in Sunnah denote to their meaning or the recitation which accompanies the word. If it is so, can one rely on those meanings? Can one finally consider them a criterion for action?In Imam Khomeini's viewpoints the source of human communities and communications is the very appearances of the speech (words) whether they are real or virtual in application, whether they are universal or particular. The scholars consider the words on the basis of the meanings they denote to and do not pay attention to the probability of contradiction with the appearance.
  • Seyed Abulqasem Naqibi Page 153
    The Principle of Hesbeh is among the issues that has always drawn the attention of the jurisprudents. Although there are differences of opinion among the Jurisprudents about this principle, they agree that Hesbeh refers to the issues whose implementation is in the interest of the society and their discarding is to the determent of the society. According to Imam Khomeini the Lawgiver does not allow any indolence in the implementation of Hesbeh (Imam Khomeini, 1999, Vol. 2, p. 665). He maintains that Sharia does not allow the discarding of Hesbeh. Indeed the lawgiver does not tolerate Hesbeh to be neglected. Some people must implement the Hesbiya issues. Therefore in most cases Hesbiya issues belong to the category of wilaya. Imam Khomeini defines three Hesbiyah categories: 1- the issues that have certain guardians; such as the natural guardianship of father over the property of minor child; the issues that have general guardians, such as issuing a fatwa which is the authority of jurisprudent; and the issues that are subject to the viewpoint of the infallible Imam which are proven for the jurisprudent according to the reasons of wilaya. Imam Khomeini maintains that the scope of Vali Faqi's authority in Hesbiya issues is just like that of the infallible Imams.